Over Tanja

Wat zou 15-jarige Tanja doen?

Die vraag stelde ik mezelf toen ik me in 2019 afvroeg of ik mijn medische specialisatie ouderengeneeskunde wilde afronden. Voor het antwoord moest ik mezelf eerst weer vinden. Wat vond ik als kind leuk? Wat heb ik nodig om gelukkig te zijn?

Ik werd geen medisch specialist...

Ik werd geen medisch specialist, maar bleef basisarts en volgde een extra coachopleiding. Nu combineer ik beide vakgebieden om mensen met chronische klachten en beperkingen te helpen meer kwaliteit aan hun leven te geven. Dat begint vaak met het stellen van de juiste vragen. Zodat je langzaam steeds minder focus legt op je ziekte en weer terugkomt bij jezelf.

Als je iets anders nodig hebt, kom je bij mij

Als je het hele medische circuit hebt gehad. Als je uitbehandeld bent, er geen therapeuten meer om je heen staan, of je moe bent van het zoeken naar iemand die je beter maakt.

Als je klaar bent met ‘kan niet’, ‘wil niet’, ‘mag niet’, ‘lukt niet’.​
Dan kom je bij mij.

Ik geloof dat ziekte er mag zijn

Niet omdat het zo leuk of welkom is, maar omdat gezondheid meer is dan simpelweg ‘niet ziek zijn’.

Gezondheid gaat niet over afwezigheid van ziekte, maar over weten wat je zelf kan doen om je beter te voelen. Ook als je ziek of beperkt bent.​

Waarom bestaat KIEN care?

Wat ik doe: Ik help mensen die worstelen met langdurige klachten om weer met plezier en energie in het leven te staan. Dat doe ik door echt te luisteren, vragen te stellen en opdrachten te geven die je helpen om de kracht in jezelf te ontdekken.

Hoe ik dat doe: Als coach werk ik niet door te graven in de diepte of te richten op verandering, maar door te kijken naar wat er is en wat je daarmee kan. Het verschil met andere coaches, is dat ik mijn kennis en ervaring als dokter ook meeneem. Je hoeft mij dus niet steeds uit te leggen wat je hebt en hoe je dat beperkt.

Waarom ik dat doe: Als arts heb ik in de praktijk gezien dat onze westerse geneeskunde niet alles oplost. De focus op ziekte houdt mensen soms juist ongezond. Bovendien vult coaching een gat wat wij mensen best samen zouden kunnen vullen, maar waar onze maatschappij niet op is ingericht.

Ik luister écht naar je

Als verpleegkundige en arts bij onder meer het UMCG en UWV voelde ik me vaak beperkt door richtlijnen en protocollen. Alsof er een soort grenzen waren aan wat ik ‘mocht’ doen voor mensen om ze te helpen.

Maar ik voelde heel sterk: ik kan zoveel meer betekenen dan een medicijn voorschrijven of iemand doorsturen naar de fysio.

Ik praat met je van mens tot mens, niet van dokter tot patiënt. Ik neem de tijd om uit te leggen wat je ingewikkeld vindt en ik hoor wat je zegt. Maar ook wat je niet zegt. Soms moeten we juist dáár zijn om verder te komen.

Om je beter te voelen en je kwaliteit van leven te vergroten.

Als je de kracht in jezelf vindt, heb je veel geluk in je leven

Ik ben ervan overtuigd dat mensen meer kunnen beïnvloeden dan ze zelf denken. Misschien vind je dat spannend. Want als je al lang ziek of hulpbehoevend bent, is dat onbekend terrein. Daarom begeleid ik je daar met geduld naartoe en sta de hele weg naast je. Je hebt een kracht in je die je nog niet kent. In Finland noemen ze dat Sisu. Het vermogen om je eigen pad te volgen, nieuwe dingen te proberen (ook als je het gevoel hebt dat je vastzit) en grote uitdagingen met kleine stapjes aan te gaan.

Mens, moeder, maker en mijn (medische) achtergrond

Omdat elk lijf en leven anders is, kan ik niet exact voorspellen wat je uit onze samenwerking haalt. Maar op basis van iedereen (met uiteenlopende klachten) waar ik tot nu toe als coach mee heb gewerkt, durf ik wel te zeggen dat je dit ongeveer kunt verwachten na ons traject:

Dit krijg je altijd van mij

Geen oordeel

Ik vind het belangrijk dat je helemaal jezelf kunt zijn en je veilig voelt. Daarom ‘vind’ ik niks van je verhaal en praat ik net zo makkelijk over poep en de dood als over je ontbijt of je hond.

Normale taal

Ik doe niet aan medisch jargon of grote woorden uit de coachingindustrie die in de praktijk weinig betekenis hebben. Liever maak ik dingen concreet door leuke metaforen of herkenbare voorbeelden.

Nuchter

Had ik al gezegd dat ik uit Groningen kom? Van mij hoef je je kristallen niet op te laden bij volle maan of contact te maken met vorige levens. Mag wel (zie punt 1) als je dat fijn vindt.

Wil je me nóg beter leren kennen?

Plan dan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in. Ik ben ook benieuwd naar jou!